Op naar Nieuw-Zeeland

Op naar Nieuw-Zeeland

24 september 2024

Op naar Nieuw-Zeeland

In Suva ben ik aan boord gekomen. Na bijna 10 maanden niet aan boord te zijn geweest voelde het echt als thuiskomen. ’s Middags kwamen de gasten aan boord voor de reis naar Whangarei en de stemming zat er meteen al in. Een aantal van hen is ‘nieuw’, anderen zijn al meerdere reizen achter elkaar aan boord, maar meteen zat iedereen gezellig met elkaar te praten. We zijn met 25 personen met 11 verschillende nationaliteiten! Wat je noemt een gemêleerd gezelschap!

Vanochtend zouden we om 10:00 LT vertrekken, maar het uitklaren duurde wat langer dan gedacht. Dat maakte weinig uit, wij waren al lang blij dat het kon op een zondag. Tegen het middaguur waren de formaliteiten achter de rug en kon het anker omhoog. Rustig de baai door varend gingen één voor één de zeilen erop en tegen de tijd dat we tussen de riffen door waren, die de natuurlijke bescherming vormen van de baai.

Inmiddels zeilen we onder een heldere sterrenhemel en genieten we van de zwoele avond. De zee is (nog) helemaal vlak, doordat we beschut varen achter het eiland Kandavu. Over een paar uur zal die beschutting wegvallen en komen we de dik 1000 mijl geen land meer tegen.

De wind is op dit moment rustig, er staat zo’n 3 Bft uit het oost-zuid-oosten. Die zal de komende 24 uur gaan toenemen en, jammer genoeg, verder naar het zuiden draaien. Dat betekent dat wij een wat westelijker koers zullen moeten varen en later maar zien hoe we terug naar het oosten gaan komen. Op de langere termijn komt er een depressie aan die ons warschijnlijk zuidelijke winden gaat geven. Precies dat wat we niet nodig hebben.. Maar ja, dat is een verwachting van bijna een week vooruit, dus dat kan nog totaal veranderen. Voor nu genieten we van een heerlijk begin van de reis.