Tonga

Tonga

5 september 2024

Tonga

In de vroege ochtend van 2 september zijn we aangekomen bij de noordelijke eilandengroep van het koninkrijk Tonga. De binnenkomst tussen verschillende kleine eilandjes op weg naar het hoofdeiland van dit gebied was erg spectaculair! Na bijna een week op zee zonder een walvis te hebben gezien, zijn we in de iets ondiepere wateren rond Vava’u verwend. Tijdens de korte tocht naar de haven zagen we al minstens tien bultruggen om ons heen!

De eilanden hier zijn heel anders dan de zanderige atollen en hoge vulkanische eilanden die we de afgelopen dagen hebben bezocht. Hier, bij Vava’u, varen we tussen koraalriffen en kleine kliffen met dichte vegetatie. Het voelt bijna als een tropische fjord. Na onze aankomst op 2 september hebben we meteen de tijd en datum aangepast, en het was ineens 3 september! Dit is een van de bijzondere kenmerken van het Koninkrijk Tonga: hoewel de eilanden ten oosten van de 180 graden meridiaan liggen, heeft het land ervoor gekozen zich aan de “andere kant” van de datumgrens te bevinden. Tonga is ook het enige overgebleven koninkrijk in Polynesië en het land is nooit formeel gekoloniseerd. Dit alles maakt deze plek echt uniek.

De komende twee dagen zullen we de Vava’u-eilanden verkennen; te land in het stadje Neiafu, in het water om met de walvissen te zwemmen, en hopelijk vinden we nog een mooie plek om te ankeren. Daarna is het tijd om afscheid te nemen van dit deel van Tonga en gaan we op weg naar de hoofdstad van het land op het hoofdeiland.