24 apr Het wachtsysteem
Het wachtsysteem
24 april 2013
Geschreven door Alice:
“De bemanning heeft altijd 6 uur op 6 uur af. Wij, de tien gasten, lopen in drie groepen wacht volgens het Zweedse model. Dat betekent dat er van 8 uur ‘s avonds tot 8 uur ‘s ochtends drie wachten zijn van vier uur, en overdag twee wachten van zes uur. Na een wacht ben je twee wachten vrij, zodat je steeds op een ander moment zowel ‘s nachts als overdag wacht hebt.
Tijdens de wacht doen we alles wat er maar te doen is op een zeilschip. Zo is er iemand nodig om te sturen (en iemand die verse koffie zet). Dan is er door de voortdurende slijtage ook voortdurend iets te herstellen; dit soort klusjes worden uiteraard als het kan uitgevoerd als het schip stabiel vaart. Wietske, Kirstin en ik hebben om beurten geholpen bij het repareren van schade aan de binnenkluiver en het schoenerzeil. Ook is er altijd wel wat te schilderen of bij te plekken en als het regent is er wel wat op te knappen in de machinekamer. Het afval moet regelmatig worden uitgezocht en zo compact mogelijk gemaakt. Dit houdt in dat alle plastic wordt gespoeld en in kleine stukjes geknipt, de blikjes worden met een hamer platgeslagen (kun je mooi je opgekropte agressie kwijt ;-)) en daarna in vuilniszakken opgeslagen. De voedselresten gaan overboord, tot plezier van de stormvogels en albatrossen die bijna voortdurend in ons kielzog mee cirkelen en zweven.
Naast dagelijks terugkerend corvee, zoals afwassen, tafeldekken en wat er verder zoal binnen te doen is, zijn er nog speciale klusjes. Zo zijn alle reddingvesten gecontroleerd op uiterste datum van de noodlampjes. Ook ben ik bezig een nieuwe ankerbelhoes te naaien uit een stuk gebruikt roodbruin zeildoek. Maar soms is wachtlopen ook gewoon letterlijk wachten en zit je stand-by met een mooi boek.
Een gevolg van het voortdurend roulerende wachtsysteem is dat je op allerlei tijdstippen van de dag slaapt en wakker wordt. Elk gevoel van tijd is hierdoor volledig verdwenen. Welke dag of datum het is? Meestal heb je geen idee. We hebben trouwens ook geen idee waar men zich in Nederland (of in een ander vaderland, we hebben vier nationaliteiten aan boord) druk over maakt in de media (nou ja in NL zal de kroning wel een hot item zijn). We weten het allemaal niet en dit mag wat mij betreft nog wel even zo blijven. Maar het is wel heel fijn dat ik binnenkort mijn dierbaren terug zal zien, want (hoewel het bijna niet te geloven is wanneer je zo midden op de oceaan zit) een aantal van ons zal nog verder meezeilen op de wereldreis, maar voor mij zit het er over een dag of tien helaas al weer op.
Voorlopig eerst nog een hartelijke groet vanaf de ‘Oosterschelde’!”